Examinando por Materia "Cadena de suministro"
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Publicación Acceso abierto Caracterización diagnóstica de la Cadena de frio de medicamentos de EVE Distribuciones S.A.S(2012-06-19) Cadavid Pantoja, Juan JoséThe cold storage and transport of drugs is one of the more rigorous logistics activities within the channels of distribution, characterized such links as critical control points that must be monitored constantly throughout the supply chain to ensure customer the medicine in the best conditions. This study was conducted in a major drug companies eje cafetero named EVE DISTRIBUTIONS SAS has now handling the cold chain of drugs within its three distribution channels but lack of knowledge or resources are not adequate equipment for controlling the cold chain critical operations such as transportation. The research identifies each critical control points that must be taken into account at the time of storage and transport of drugs fridge, safe temperatures and other organoleptic components and features well maintained drug caregivers and improve the health of people.Publicación Acceso abierto Diseño de un modelo de distribución física de alimentos para los restaurantes escolares en Pereira enfocado a la reducción de costos de transporte.(2017-06-15) Bedoya Vargas, Yeison Adrián; Jaramillo Grisales, Jeffer Daniel; Toloza Carrillo, Damián EnriqueEl Proyecto “Diseño De Un Modelo De Distribución Física De Alimentos, Para Lograr La Reducción de Costos de Transporte y Entrega de los Almuerzos a Los Restaurantes Escolares en Pereira”, desarrolla el modelo de un sistema actual de transporte de alimentos para restaurantes escolares basado en la Ley 115 de 1994 y el Decreto No. 3075 de 1997, con la finalidad de resolver los problemas de ineficiencia operativa por parte de los proveedores de los alimentos. El problema de optimización de redes busca determinar la manera óptima de hacer llegar los productos alimenticios desde los centros de distribución hacia cada uno los puntos de demanda, a fin de minimizar los costos de envío. En su primera parte se establece el problema de investigación, los objetivos y la justificación. En seguida se revisan los fundamentos teóricos necesarios para la elaboración del modelo de transporte de alimentos, como la logística, cadena de suministro, distribución física y transporte. Luego se caracteriza el sistema actual de transporte de alimentos para restaurantes escolares de la ciudad de Pereira, identificando sus proveedores, su proceso de fabricación, ubicación de los centros de distribución, los modos de transporte utilizados, las cadenas de suministro y consumidores de los alimentos del Programa de Alimentación Escolar – PAE. Posteriormente se diseña el mapa de rutas de los puntos de origen a los puntos de destino, explicando previamente las 10 rutas pertenecientes al operador Fundación Vivir Sirviendo y las 5 rutas del operador Construyamos Colombia. Finalmente se establece el modelo de distribución física de alimentos para restaurantes escolares en la ciudad, en busca de disminuir los cotos de transporte al mínimo posible; y también se obtienen las conclusiones y recomendaciones del trabajo. The “Diseño De Un Modelo De Distribución Física De Alimentos, Para Lograr La Reducción de Costos de Transporte y Entrega de los Almuerzos a Los Restaurantes Escolares en Pereira”, develops the model of a currentfood transportation system for school restaurants based on Law 115 of 1994 and Decree No. 3075 of 1997, Withthepurpose of solving the problems of operation alinefficiency by the food suppliers. The problem of network optimization seeks to determine the optimal way to get food products from the distribution centers to each demand point, in order to minimize shipping costs. In its first part, the research problem, objectives and justification are established. Next, the theoretical foundations necessary for the elaboration of the food transportation model, such as logistics, supply chain, physical distribution and transportation, are reviewed. The current system of transportation of food for school restaurants in the city of Pereira is characterized, identifying their suppliers, their manufacturing process, location of distribution centers, modes of transportation used, supply chains and consumers of food of the Program of School Feeding (Program of Alimentation school – PAE). Subsequently the route map of the points of origin is designed to the destination points, previously explaining the 10 routes belonging to the operator fundacion Vivir Sirviendo and the 5 routes of the Construyamos Colombia operator. Finally, the model of physical distribution of food for school restaurants in the city is established, in order to reduce transportation costs to the lowest possible level; and also the conclusions and recommendations of the work are obtained.Publicación Restringido Propuesta de mejora del proceso de recepción de materiales del almacén de suministros de un ingenio azucarero(2018-06) Bedoya Rua, Olga Biviana; Castaño Yanten, YermyCon el proyecto de investigación se buscó elaborar una propuesta de mejora para un proceso de recepción de materiales que optimizará todos los procedimientos y controles pertinentes al recibir un material o insumo, permitiendo abastecer todos los procesos que infieren en la operación y cumplimento de objetivos de una organización. Con el desarrollo de la propuesta y la implementación de algunos puntos se consiguieron algunas mejoras que aun siendo pequeñas y de un mínimo costo tuvieron un impacto positivo en el proceso estudiado, logrando disminuir el margen de error en cuanto al ingreso oportuno de materiales, el control sobre la elaboración de facturas, órdenes de compra, veracidad en el sistema de información y disminución de quejas por parte de los usuarios. ABSTRACT:Whith the investigation project we looked to elaborate a purpose of improvement for the process of reception of materials that will optimatize all the procedure and pertinent controls when receiving a materials or an imput, allowing to supply all the processes that infer in the operation and accomplishment of objectives of an organization. With the development of the purpose and the implementation of some points we found some improvements that although being small and of minimum cost they had a positive impact in the process studied, achieving to decrease The margen of error when it comes to the imput of suitable material, the control over the elaboration of bills, purchase orders, veracity in the system of information and a decrease in the complaints from the users.Publicación Acceso abierto Propuesta de mejoramiento del sistema de almacenamiento y control de inventarios para la empresa Movitronic SAS(Universidad Católica de Pereira, 2020-07-10) Cárdenas Cano, William Alberto; Carvajal Velásquez, Juan ManuelLa presente propuesta de mejoramiento busca diseñar dos modelos que sean posibles implementar en el área de almacenamiento y gestión de inventarios de la empresa Movitronic S.A.S en el municipio de Pereira. Con el propósito de aumentar los niveles de productividad en las áreas anteriormente mencionadas de la organización. Por medio de la investigación se caracterizó el proceso, se procedió con el diagnóstico y posteriormente se identificaron las causas probables de los problemas, dando como resultado un acercamiento al estado actual de estas dos áreas. Por último, se analizó la literatura disponible y citada en la bibliografía, para que en conjunto con los conocimientos adquiridos a lo largo del pregrado se pudiese brindar y proponer las soluciones a la problemática encontrada dentro de la organización y que esas fueran tangibles para ellos respecto al sistema de almacenamiento e inventarios con el fin de mejorar la logística interna de Movitronic S.A.S. Abstract: The following improvement proposal seeks to design two models that can be implemented in the storage and inventory management area of the company Movitronic S.A.S in the municipality of Pereira. In order to help increase productivity levels in the aforementioned areas of said company. Through research, the process was characterized, a diagnosis was made, and problems were identified, resulting in the current state of these two areas. Lastly, all available literature was analyzed in order to provide and propose possible solutions to the problems encountered within the organization regarding the storage system and inventory system in order to improve its internal logisticsPublicación Acceso abierto Propuesta de mejoramiento para la Gestión de la Cadena de Frio de Medicamentos en la Empresa Eve Distribuciones S.A.S.(Universidad católica de Pereira, 2014-06-14) Castaño Álvarez, Gonzalo; Cadavid Pantoja, Juan JoséThe storage and transportation of drugs in a cold chain logistics activity are more rigorously within distribution channels, due to the rupture of the cold chain or sudden changes in temperature would cause the deterioration of the goods in custody generating even deadly risk to the users of these. Thus the critical control points must be monitored constantly throughout the supply chain to guarantee customers the medicine in the best condition. The present study was conducted in a leading drug companies in the Eje Cafetero called EVE DISTRIBUTIONS SAS has currently handling cold chain within its three distribution channels but lack of knowledge or resources are not adequate to control equipment cold chain as critical operations such as transport. To develop the proposed improvement is well analyzed and academic literature sources, four drug distributors operating with cold chain (DROMAYOR, LOCATEL, SUPER STORES OLIMPICA, CAFAM), in order to observe the strengths and weaknesses of their processes distribution deducting the critical factors that must integrate a model of cold chain logistics thought high quality standards. Thus research to design and propose a model that considers each of the critical control points to be taken into account when the storage and transportation of drugs fridge, proper temperatures and other components and organoleptic characteristics drugs and improve health care for people.